Överspänningsskydd för solcellsanläggningar

 

Överspänningsskydd för solcellsanläggningar har alltid två sidor. Överspänningar kan komma in i systemet både på likspänningssidan (DC) och på växelspänningssidan (AC). Det kan leda till att exempelvis växelriktaren skadas. OBOs överspänningsskydd skyddar säkert och komplett alla sidor. Även befintliga dataledningar kan anslutas säkert till potentialutjämningen med lämpligt skydd.

Överspänningsskydd i anläggningar utan yttre åskskyddssystem

Inget överspänningsskydd krävs på DC-sidan i anläggningar utan yttre åskskydd. Men vi rekommenderar det ändå starkt, så att solcellsanläggningen skyddas vid överspänningar till följd av exempelvis omkopplingar i nätet. Samtidigt säkerställs också anläggningens tillgänglighet.

För att växelriktaren ska skyddas på bästa sätt mot skadliga överspänningar ska överspänningsskydd installeras på både likspännings- och växelspänningssidan direkt vid både ingångarna och vid utgången.

Vid valet av överspänningsskydd för likspänningssidan i solcellsanläggningen får solcellsanläggningens högsta tomgångsspänning aldrig överstiga överspänningsskyddets högsta kontinuerliga spänning. Antalet skydd som behövs baseras på antalet MPP-trackers i den aktuella solcellsanläggningen.

Om växelriktaren är ansluten till informations- eller kommunikationsutrustning ska också ledningarna anslutas till potentialutjämningen med lämpliga överspänningsskydd.

Överspänningsskyddssystem för solcellsanläggningar

Ett sortiment för alla användningsområden:

  • Blixtströmsavledare/kombiskydd
  • Överspänningsskydd för energi och data
  • kompletta systemlösningar, konfektionerade och förmonterade i kapslingar
  • kombi och överspänningsskydd för PV-DC
 
Relevanta direktiv

Följande direktiv ska beaktas för standardenligt överspänningsskydd till solcellsanläggningar:

  • För att förhindra överspänningsskador rekommenderas ett åskskyddssystem enligt VDE 0185-305-3 (IEC/EN 62305-3) för solcellsanläggningar på tak.
  • En riskanalys enligt VDE 0185-305-2 hjälper dig att bedöma om ett åskskyddssystem krävs och i så fall med vilken åskskyddsklass. Det gäller bara situationer där inga andra åskskyddssystem krävs enligt andra direktiv, exempelvis regionala byggregler.
    För komplexa solcellsanläggningar på mark, exempelvis solcellskraftverk eller solcellsparker med krav på högre tillgänglighet, ska behovet av extra åtgärder generellt kontrolleras med hjälp av VDE 0185-305-2.
  • Bara en skyddad anläggning tål belastningarna som den utsätts för så att den kan producera säker energi utan avbrott. Försäkringsbolagen kräver i den nya versionen av VdS-direktiv 2010 (februari 2021) ett inre överspänningsskydd för solcellsanläggningar på mark.
  • Installationen av solcellsströmförsörjningssystem omfattas av standarderna i VDE 0100-serien, i synnerhet DIN VDE 0100-712.
  • Om en ny solcellsanläggning byggs och ansluts till elnätet ska ett överspänningsskydd (typ 2/class II) användas på AC-sidan enligt DIN VDE 0100-443 och DIN VDE 0100-712 (IEC 60364-4-44 och 60364-7-712).
  • I den extra hänvisningen i DIN VDE 0100-712 till VDE 0185-305-3 bilaga 5 anges att det förutom på AC-sidan även på DC-sidan krävs ett överspänningsskyddssystem som ytterligare skyddar växelriktaren i anläggningar med yttre åskskyddssystem.
Överspänningsskydd: Val och nödvändigt antal

Ta särskilt hänsyn till följande vid valet:

  • Den högsta kontinuerliga spänningen hos ett överspänningsskydd till solcellsanläggningens likspänningssida får aldrig överskrida solcellsanläggningens högsta tomgångsspänning.
  • Antalet skydd som behövs baseras på antalet MPP-trackers i den aktuella solcellsanläggningen.
  • Om växelriktaren är ansluten till informations- eller kommunikationsutrustning ska också ledningarna anslutas till potentialutjämningen med lämpliga överspänningsskydd. 

Växelriktaren till solcellsanläggningen installeras på taket eller vinden, men också ofta i källaren, beroende på lokala förhållanden. Vid installationer i källare kan det vara rimligt att använda överspänningsskydd till både växelriktaren och där ledningarna går in i byggnaden. Det minskar risken för induktiva inkopplingar.

OBO-lösningar för en säker solcellsanläggning

Överspänningsskydd för solcellsanläggningar har alltid två sidor. Både på likspänningssidan och på växelspänningssidan kan överspänningar uppträda i systemet, av vitt skilda orsaker, och skada bland annat växelriktaren. OBOs överspänningsskydd skyddar alla sidor säkert. Växelriktarens ingång på DC-sidan kan skyddas av generatoranslutningsdosor med åsk- och överspänningsskydd från OBO. 

 

Snabbguide

 

Utvalda produkter för överspänningsskydd

 
 
 

Kanske är du intresserad av detta

 

Kontakt

OBO Bettermann AB

Support

+46 (0)42 32 82 00info@obobettermann.se

Eller fyll i vårt kontaktformulär

Tilltalsnamn

* Obligatoriska fält

Du väljer själv om du vill kontakta oss via detta formulär eller via andra kommunikationsvägar. Om du vill utnyttja möjligheten så ber vi dig bara att fylla i de obligatoriska fälten – uppgifterna är sådana som vanligen återfinns i din e-postsignatur – informationen är nödvändig för att din förfrågan ska kunna besvaras på ett bra sätt. Du väljer också själv om du vill ange ytterligare uppgifter som kan behövs för att få ett personligt och ändamålsenligt svar. Detaljerna om hur vi behandlar uppgifterna hittar du i våra dataskyddsbestämmelser.